asd

Case: Metsä Fibre

Metsä Fibren biotuotetehtaan aikatauluhaasteet voitettiin

Kemin biotuotetehtaan aikataulu haastoi rakentajat – DC Works tuplasi tekijöiden määrän ja hoiti instrumentointi- ja automaatioasennukset ajallaan

Metsä Fibren huippumoderni Kemin biotuotetehdas oli massiivinen rakennusprojekti, jossa kaikki työvaiheet vaikuttivat toisiinsa. Automaatio- ja instrumentointiasennuksia urakoinut DC Works lähes kaksinkertaisti työntekijöiden määrän projektin loppumetreillä ja hoiti oman osuutensa kiristyneessä aikataulussa, jotta tehdas saatiin käyntiin aikataulussa.

 

Metsä Fibren Kemin biotuotetehdas on pohjoisen pallonpuoliskon tehokkain puuta jalostava laitos ja Suomen viime vuosien merkittävimpiä teollisuushankkeita. Se valmistaa sellua ja muita biotuotteita sekä tuottaa uusiutuvaa sähköä valtakunnan verkkoon. Modernin biotuotetehtaan energia-, materiaali- ja ympäristötehokkuus ovat maailman huippua, ja sen monimutkaiset prosessit toimivat täysin ilman fossiilisia polttoaineita. Tehdas käynnistyi syyskuussa 2023.

Haastaviin teollisuusasennuksiin erikoistunut DC Works työskenteli yli kymmenessä laitoksessa, joista seitsemässä yritys teki kaikki automaatio- ja instrumentointiasennukset.

 

”Yhteistyö toimi alusta lähtien. DC Worksin asiantuntijat perehtyivät työmaahan kunnolla ja kantoivat vastuuta. Myös turvallisuusasiat otettiin heillä tosissaan”, projektipäällikkö Markku Savolainen Metsä Fiberilta sanoo.

 

 

Suunnitelmat joustivat kriittisillä hetkillä

Osassa laitoksissa työskentelyn aikataulu muuttui radikaalisti. Tämä edellytti kumppaneilta joustavuutta ja kykyä muokata suunnitelmia nopeassa aikataulussa, sillä jokaiseen viivytykseen ja virheeseen liittyisi iso riski ongelmien kertaantumisesta.

 

”DC Works sopeutui projektin muuttuviin aikatauluihin oikein hyvin. He pystyivät esimerkiksi resursoimaan oikeat henkilöt oikeaan paikkaan oikealla hetkellä. Toisaalta, kun heille sovittuja töitä oli vähemmän, DC Worksin työntekijät auttoivat muita urakoitsijoita”, kiittelee Savolainen.

 

Kun automaatio- ja instrumentointiasennukset pääsivät toden teolla alkamaan, työmaalla tarvittiin aiottua enemmän tekijöitä. Käytännössä DC Worksin työsarkaa teki loppuvaiheessa 55 miestä suunnitellun 30:n tekijän sijaan, välillä jopa 84 tuntia viikossa.

”Onnistuimme kirimään edeltävien työlajien jättämää aikatauluviivettä kiinni, koska muokkasimme muiden projektiemme aikataulua niin, että niistä vapautui tekijöitä. Olemme solmineet osaajiemme kanssa työehdoista paikallisessa sopimuksessa, minkä ansiosta ylityötuntien tekeminen on mahdollista. Lisäksi meillä on laaja partneri- ja alihankkijaverkosto”, kertoo DC Worksin toimitusjohtaja Marko Husu.

 

Laitoksissa, joissa töiden aloitus viivästyi eniten, piti työsuunnitelmaa muuttaa ja tehdä valtaosa työstä suurin osa kolmessa kuukaudessa.

 

”Työnjohtomme kävi suunnitelmat läpi ja tunnisti ne työt, joiden valmistuminen oli kriittistä koko laitoksen valmistumiselle ja käynnistymiselle. Lopulta kokonaisuus valmistui osaltamme aikataulussa. Tehtaan käynnistymisen jälkeen olemme tehneet muiden alueiden jälkitöitä sekä kunnossapidon pienprojekteja”, Husu sanoo.

Avoin yhteys takasi onnistumisen

Metsä Fiberin Savolainen pitää projektin onnistumisessa tärkeänä avointa ja säännöllistä yhteydenpitoa DC Worksin kanssa. Asioita vietiin eteenpäin yhteistyön hengessä, eikä keskusteluissa kaihdettu vaikeitakaan aiheita puolin eikä toisin.

 

”DC Worksissa työn tekemisen laatu ja sitoutuminen olivat kohdallaan. He aidosti halusivat onnistua ja viedä asiat maaliin ja kuuntelivat sitä, miten me näemme tilanteen”, Savolainen sanoo.

 

Jättimäiseen rakennusprojektiin osallistuminen ja siinä onnistuminen vaativat urakoitsijoilta ennakointikykyä ja valmiutta kantaa omalta osaltaan suuria riskejä. Marko Husu näkee urakan saamisen suurena luottamuksen osoituksena isolta metsäyhtiöltä pienelle yritykselle.

 

”Aiemmin olemme keskittyneet datakeskuksiin ja öljynjalostamoihin, mutta uusi aluevaltaus metsäteollisuuden puolelle oli menestyksekäs. Ei voi kuin kiittää luottamuksesta”, Husu toteaa.

 

Katso Metsä Groupin katsaus monumentaaliseen hankkeeseen ja siihen, miten edistyksellisin metsäteollisuuskompleksi toimii.